27 December 2010

Cerita untuk hari ini mengisahkan tentang I memasak. Haha mesti kalau ada pembaca lelaki sekarang kalau lepas baca terus reject. Peduli apa kan. Lantak yang penting I dah mengaku. Hahaha Ini cerita semalam I memasak kat rumah. Alah mesti y'all kata ala standard lah kalau perempuan memasak kan. Tapi I tak. I dengan sejujurnya memang tak pandai masak & smlm mencuba memasak. Berani kan?

Actually dah dua hari ani bestfriend I teman tidur kat rumah. My parents semua pergi kl tapi I jea yang tak dapat ikut sebab tak dapat cuti. lagipun tak kisah pun. kl tuh bila-bila masa jea boleh pergi kott. Tak heran walaupun a little jealous. Semalam merupakan hari last I kerja dan secara rasminya I dah duduk rumah sepanjang masa. So duduk rumah tidur dan makan sahaja. Disebabkan masing-masing kebuluran tak tau nak makan apa we decide nak memasak. I dgn menggaru kepala yang tak gatal nie tanya ani kita nak masak apa babe? I bukalah peti ais kat rumah tengok apa agaknya yang boleh masak. Nampak ada ayam. Then kitorang decide nak masak ayam masak merah walaupun resipinya kitorang tak tau langsung. Hihi dah tau dah y'all mesti kata teruknya kan.







Inilah makanan yang bakal kitorang makan. I tukang menggoreng ayam & ani menumis sambal. Menggigil masing-masing memasak. kejap kejap call ibu masing-masing lepas nie masuk apa. nak letak garam ke apa. Mama ani paling lawak masa kitorang call siap bagi nasihat "itulah cik pesan ari-ari. nanti dah kahwin nak bagi makan apa kat suami". Kitorang just menadah telinga walaupn dah nak terkoyak dengar. Hahaha minta2 cik bibah tak tau blog kita. Tengah ngumpat nie =.=





Kenangan terindah dapat memasak yang betul betul masak. Apa taknya kena keluarkan isi perut ayam, kena potong lagi pastuh basuh && goreng. Lepastuh menumis potong bawang bagai. aihhh tuhan jea yang tau betapa cemasnya I time tuh.


& ani kau kalau amik gambar tak pernah yang betul. During ani tengah potong bawang. Nasib baik tak meleleh air mata kau potong bawang. Saje jea kacau ani time nie Hihi lepas dah siap masak suddenly acap datang rumah. So kau dapat rasa masakan kitorang. Acap komen dia kata sedap tapi pedas sangat. errrr maybe kitorang kurang letak gula kott. yelah kott. haha ntah.

Disebabkan ada lelaki so tak manislah ajak masuk rumah malam.so kitorang decide makan kat luar rumah. I, ani & acap masing-masing angkat lauk letak kat pondok depan rumah siap bentang tikar makan sambil tengok pemandangan malam. Rasa tenang jea dapat kumpul sesama, sambil makan sambil chit chat. Tehee I want thanks kat ani sebab temankan aku sepanjang dua hari nie kat rumah. setiap hari rutin harian pergi taman nora rumah ani amik baju kerja ani then hantar dia pergi kerja. Balik pun amik. Nasib baik lah kau kawan aku yang rumah paling terdekat dengan aku walaupun tak dekat mana. Thanks a lottt muahh (:

2 comments:

qee_la said...

wooaaahhh. masak. best best.

AFIQAH RAZAK said...

hihi best awak cakap. takut gila. this is my first time masak yang betul2.